Okrugli stol „Povratak nuklearne energije – panaceja ili zabluda“ u Varaždinu

Ovogodišnji okrugli stol pod nazivom „Povratak nuklearne energije – panaceja ili zabluda“ održan je 25. rujna 2024. godine na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Glavna tema bio je suvremen pristup nuklearnoj energetici, ulozi hrvatskih i europskih stručnjaka i institucija u novim inicijativama za korištenje nuklearne energije u svrhu dekarbonizacije, kao i gospodarenju radioaktivnim otpadom (recikliranje te kratkoročno i trajno zbrinjavanje).

Među sudionicima okruglog stola bili su istaknuti stručnjaci iz područja nuklearnih tehnologija.

Sudionici okruglog stola

Veleposlanici Francuske i Finske okupljenima su predstavili iskustva njihovih zemalja u korištenju nuklearne energije i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Finski veleposlanik
Francuski veleposlanik

Nakon uvodnog izlaganja uslijedila je panel rasprava na kojoj je sudjelovao i direktor Fonda Josip Lebegner zajedno sa ostalim stručnjacima. Istaknuo je kako je Hrvatska jedina europska zemlja koja nema uspostavljeno centralno skladište za prikupljanje i skladištenje radioaktivnog otpada (RAO) nastalog na njenom teritoriju stoga bi izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu bitno unaprijedila postojeće stanje.

Cilj panel rasprave bio je doprinijeti stručnoj, društvenoj i javnoj svijesti o trenutačnom stanju, sigurnosti i razvoju tehnologije proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama stare i nove generacije, recikliranju istrošenog nuklearnog goriva te izazovima i rješenjima vezanim uz privremeno i trajno odlaganje visoko radioaktivnog otpada.

Želimo se zahvaliti organizatoru Geotehničkom fakultetu  u Varaždinu na pozivu i prilici za sudjelovanjem na ovogodišnjem okruglom stolu.

hrCroatian
Skip to content